Het succesverhaal van Mirthe: ‘Ik geniet weer van het leven en kan naar de toekomst kijken’

De 30-jarige Mirthe is bij Leerboerderij STAYBLE helemaal opgebloeid. Ze heeft na zware jaren weer een toekomst. Het leven lacht haar weer toe. Om iedereen deel te maken van haar succes, heeft ze haar verhaal opgeschreven. ‘’Ik voel mij weer nuttig en waardevol.’’

Het verhaal van Mirthe:
Mijn allergrootste hobby is paarden en paardrijden. Ik rij sinds mijn zesde paard. Ik heb altijd mijn eigen pony en paard gehad waar ik veel wedstrijden mee heb gereden.

Ik heb een ‘vorm van autisme’, waardoor ik altijd heel erg hard heb moeten werken voor mijn droombaan: verpleegkundige. Want hoe kon ik nou met een ‘vorm van autisme’ voor deze opleiding kiezen? Maar het is mij uiteindelijk gelukt!

Jaren heb ik met veel plezier in het ziekenhuis en binnen de thuiszorg gewerkt. Tot ik helaas 3 jaar geleden afgekeurd ben vanwege mijn ogen. Ik ben plotseling aan één oog blind geworden. In de jaren die daarop volgden, is mijn andere oog door bloedvatgroei ook erg achteruit gegaan, waardoor ik nu ongeveer 40 procent met dat oog zie.

Dagenlang thuiszitten

Volgens mijn oogarts is de kans reëel dat ik later ernstig slechtziend tot blind ga worden. Dat is een enorme klap. Tegenslag na tegenslag. Ik ging van een fulltime werkende jonge vrouw met een toekomst naar dagenlang thuiszitten. Voor mijn idee had ook helemaal geen toekomst meer.

Doordat ik thuis zat, ging ik piekeren, malen en kwam er een oud onverwerkt trauma naar boven met herbelevingen, paniekaanvallen en nachtmerries tot gevolg. Ik voelde me heel erg nutteloos en het ging steeds slechter met mij. Het ging zo slecht dat ik het leven niet meer zag zitten. Ik liep op dat moment bij de reguliere GGZ en heb slechts twee weken opgenomen gezeten voor een time-out, eigenlijk zonder dat het hielp.

Mogelijkheden

Tot ik 2,5 jaar geleden bij Leerboerderij STAYBLE terechtkwam. Door intensieve begeleiding en dagelijkse gesprekken klom ik beetje bij beetje uit een enorm diepe put. STAYBLE kijkt naar mogelijkheden, naar wat je nog wel kunt en niet naar wat je problemen zijn en wat je niet meer kunt. Dit had ik juist nodig. Ik besloot gelijk bij de GGZ te stoppen, maar bleef daar nog wel voor EMDR.

Bucketlist

Ik weet nog heel goed in een van de eerste gesprekken: eigenaresse Mirjam kwam naar mij toe en vroeg mij of ik eens een bucketlist wilde maken met dingen die ik allemaal nog wil doen. Dit vond ik op dat moment echt heel lastig, want ik zag geen toekomst. Maar ik heb het gedaan, en hierop stond ook dat ik nog heel graag een keer wedstrijden wilde rijden. Dit liet ik toen aan Mirjam zien. Ze zei: ‘dat kan toch worden geregeld!’ Een paar weken later reed ik een wedstrijdje in Vriezenveen.

Verschillende werkzaamheden

Ik ben bij STAYBLE vooral in de paardenstal te vinden. Hier doe ik verschillende werkzaamheden: paarden longeren, poetsen en opzadelen om te gaan rijden, klaarmaken voor trainingen en wedstrijden. Ik ga ook mee naar de trainingen en wedstrijden. Dat vind ik echt het allerleukste.

Door mijn ervaring met paarden vind ik het ook erg leuk om andere deelnemers hier van alles over te  leren. Zo heb ik ooit een keer een fotoshoot gehouden op de heide. De deelnemers hadden Troy (de pony van STAYBLE) helemaal mooi gemaakt volgens de werkkaarten. Toen zijn we met ons allen naar de heide gelopen en hebben we daar mooie foto’s gemaakt. Iedereen had zo’n mooie dag. De foto’s zijn prachtig geworden. Ik voelde mij weer nuttig en waardevol.

Ook heb ik dankzij STAYBLE de kans gekregen om te schrijven bij de internationale jury op het CSI, te helpen bij de Military Boekelo en een parcours te bouwen bij Jumping Schröder. Hoe gaaf is dat?

Uniek persoon

Het mooie aan STAYBLE vind ik dat je niet je labeltje bent, maar een persoon, een uniek persoon, met je eigen kwaliteiten. Bij STAYBLE wordt gekeken naar je kwaliteiten en die worden dan ingezet. Daardoor voel je je weer nuttig en waardevol. STAYBLE heeft bereikt wat de reguliere GGZ nooit is gelukt.

Dankzij STAYBLE sta ik waar ik nu sta. Ik geniet weer van het leven en kan naar de toekomst kijken. Ik ben minder onzeker, kan steeds beter met mijn emoties omgaan en voel mij weer nuttig en waardevol.

Prachtige dochter Lune

Ik heb een fantastische relatie en ben sinds kort moeder geworden van onze prachtige lieve dochter Lune. Ik ben zo ontzettend trots op de stappen die ik al heb gezet de afgelopen jaren. Zonder de goede begeleiding van STAYBLE was mij dit niet gelukt. Daar ben Mirjam, Kayleigh, Linda en de andere begeleiders dan ook eeuwig dankbaar voor!

Ik hoop in de toekomst door te kunnen groeien tot vrijwilliger bij STAYBLE zodat ik de deelnemers dingen over paarden kan leren, ze een mooie dag kan bezorgen én ze te laten zien en voelen dat ze waardevol zijn, en er toe doen. Want dat gun ik iedereen!

 

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagentje is leeg.