Eerste uitje voor ouderen
Door het coronavirus hebben veel mensen het afgelopen jaar thuisgezeten en ook de dementerende ouderen van Carintreggeland zijn hierdoor niet of nauwelijks de deur uit geweest.
Nu deze leeftijdsgroep inmiddels zo goed als compleet gevaccineerd is, is het gelukkig weer mogelijk om uitjes te organiseren in samenwerking met Samen Uit. Stayble in Mander is een van de plekken die aangedaan wordt. Meteen worden de gasten warm welkom geheten door de deelnemers van deze zorglocatie, want dit vormt een maatgesneden onderdeel van hun persoonlijke leerproces.
Leerboerderij
De niet-alledaagse bezoekers op leeftijd krijgen bij binnenkomst prompt een stuk huisgebakken appeltaart en koffie of thee voorgeschoteld, waarna een beetje uitleg volgt. “Want dit is geen gewone boerderij. Hier zijn geen koeien of varkens, maar vooral kleinere hobbydieren. Dat hadden jullie misschien al wel gezien toen de bus voor kwam rijden”, begint trajectbegeleider Sanne Hulsegge enthousiast. “Dit is namelijk een leerboerderij. Waaraan mensen een bezoekje kunnen brengen als gezellig uitje, zoals jullie nu. Maar voornamelijk een plek voor personen met een leerachterstand. Dat kunnen jongeren zijn, maar ook natuurlijk wat ouderen of vluchtelingen met een verblijfsstatus. Zij gaan hier op hun eigen niveau en in eigen tempo aan de slag om zich te ontwikkelen, uiteraard met passende begeleiding. Soms voor maar een dag in de week, maar meestal wel vaker.”
Naast het bakken van een taart of andere lekkernijen als belegde broodjes en een afdeling voor houtbewerking biedt Stayble nog een keur aan andere diensten aan. Centraal staat dan de dagbesteding en het onderwijzen van de deelnemers. “Al doende leert men”, vat eigenaresse Mirjam Braakhuis dat gegeven samen. “Er zijn hier altijd meerdere projecten gaande, altijd gevuld met leercomponenten voor onze deelnemers. In creatieve zin, maar ook bijvoorbeeld het geven van een rondleiding of gastheer zijn. Ervaring opdoen, maar ook zelfvertrouwen opbouwen. Dieren doen het natuurlijk altijd goed en zijn voor iedereen een leuk gespreksonderwerp, dus dat alles is een heel waardevolle combinatie.”
“Wat hierbij belangrijk is, is dat er wel een echte ontwikkeling moet plaatsvinden. Een deelnemer moet er iets aan hebben, om het kort door de bocht te stellen”, vult collega Claudia in ’t Veld aan. “Sommigen zijn al tijdenlang nergens geweest, vanwege de pandemie. Hoe mooi is het dan om op zo’n prachtige locatie een leerplek te hebben? En iedereen is hier welkom.”
Rondleiding
Na de inleidende en smakelijke koffieronde volgde voor de handvol bezoekers een hele toer langs alle facetten van het bedrijf. Een klein rondje over het erf, naar de moestuin, richting de paardenstallen om de edele viervoeters te aaien en hooi te voeren. Ook de poes en een halfwassen kuiken kregen volop aandacht van de ouderen. “Je ziet dat de mensen helemaal opbloeien. Ze zeggen niet veel, maar hun blik spreekt boekdelen”, glundert Sanne.
Na een uur vertrok de hele groep weer per taxibus naar Hengelo, nog nagenietend van alle indrukken. “We zijn superblij dat we de ouderen mogen verwelkomen en dat we vanuit deze activiteit een leercomponent kunnen koppelen voor onze deelnemers die op zoek zijn naar hun plekje in de maatschappij”, aldus Mirjam. “Dat werkt beide kanten op.”